El passat novembre vam informar en aquesta secció l’aprovació, dins el Conveni de la Construcció, del nous cursos obligatoris pel personal de la construcció, un dels quals és el curs de primers auxilis. Vam informar llavors sobre els dubtes que generava la redacció del conveni, en quan a convalidació de cursos anteriors i continguts.

En data 11 de gener del2024 la Fundación Laboral de la Construcción ha emés una circular d’aclaració de dubtes, i sí aclareix un dels que vam plantejar al novembre, en quan a convalidació. Indica explícitament que “no existeix possibilitat de convalidació amb altra formació, al no estar recollida en el propi text del VII Conveni”. En conseqüència tothom haurà de fer el curs homologat del Conveni, al no convalidar el cursos fets anteriorment ni dins la normativa de prevenció de riscos (art. 20 de la Llei de Prevenció), ni en altres àmbits com els fet per personal de la Creu Roja, per exemple, que serien formacions molt més completes que les del Conveni, de només 4 hores lectives (per no dir que podria haver un sanitari universitari a una obra, i el conveni li obliga a fer aquest curset). No és necessari cap comentari adicional per a concloure que això va en contra de la qualitat de la formació del personal que haurà de realitzar les maniobres de primers auxilis, en cas necessari.

Aclareix també quin personal pot impartir el curs (recordem que els cursos només els poden impartir professionals que la pròpia FLC homologa), i indica que el personal sanitari no és competent per realitzar els cursos de primers auxilis, i que només les poden realitzar els tècnics de prevenció. Es un problema intern seu, perque quan van preveure l’homologació del pesonal que podia fer els cursos de prevenció del Conveni de la Construcció només van preveures l’homologació de tècnics de prevenció, lògic donat que només hi havien cursos de contingut tècnic a impartir obligatòriament segons el Conveni. Ara ha fet obligatòria la impartició d’un curs de primers auxilis, i no han pensat en modificar els apartats d’homologació del personal que impartirà la formació. I tampoc sembla que tinguin cap intenció de modificar-ho en un futur. El resultat és una clara discriminació de les competències del personal sanitari, apart de l’evident disbarat en quan a la qualitat dels cursos a l’impedir que els puguin fer els professionals més qualificats.

Tal com indiquen en la circular, els motius de tot això es basa en que “no han pensat” en modificar els articles necessaris per evitar tot això. Però els resultats no poden qualificar-se més que de despropòsits majúsculs. Esperem que rectifiquin